Afrika krijgt de zwaarste klappen door klimaatverandering zeggen de VN. Het weer is onbetrouwbaarder geworden en risico’s op droogte en overstromingen zijn toegenomen. En dat maakt bestaande problemen zoals waterschaarste en voedselonzekerheid complexer en problematischer. Afrika is bovendien extra kwetsbaar voor klimaatverandering doordat een groot deel van de bevolking afhankelijk is van de landbouw. Toch is het continent niet alleen slachtoffer van klimaatverandering, maar draagt ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Ook Afrikaanse landen zullen daarom maatregelen moeten nemen om die uitstoot te verminderen.  

Op deze pagina vind je een aantal video’s over klimaatverandering en de gevolgen daarvan voor boeren in verschillende delen van Afrika.

Wat is klimaatverandering?

Welke gevolgen ondervinden Afrikaanse boeren van klimaatverandering?

Meer over klimaatverandering in Afrika

Wat is klimaatverandering?

Hieronder vind je een aantal korte video’s met uitleg over klimaatverandering.Een video van EUClimateAction over oorzaken en gevolgen van klimaatverandering.
De aarde is een dikke graad warmer dan 100 jaar geleden. Hoe komt dat en wat betekent het voor de aarde? Een video van VRT NWS.

Voor kinderen: een video over klimaatverandering van de klimaatstudio van het Museon met uitleg over klimaatverandering.

Hoe weten we zo zeker dat de mens zorgt voor klimaatverandering? Een video van de Universiteit van Nederland: klimaatonderzoeker Herman Russchenberg van het TU Delft Climate Institute geeft uitleg geeft over klimaatverandering. Dit is de eerste video van een collegereeks over klimaat en weer.

Klimaatverandering en de gevolgen voor boeren in Afrika

Stichting Vrienden van Boukombé maakte deze korte documentaire over de gevolgen van klimaatverandering voor boeren in het noorden van Benin. De documentaire was te zien op een thema-avond over de gevolgen van klimaatverandering voor boeren in Benin en Nederland tijdens de Afrikaweek. Stichting Vrienden van Boukombé ondersteunt boeren in het noorden van Benin om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.
Deze aflevering van Klimaatjagers in de klas gaat over klimaatverandering in Afrika. Helene Nana, een boerin uit Burkina Faso, vertelt over het veranderende klimaat en hoe zijzelf en andere boerinnen en boeren daar hun productiestrategieën op aanpassen. Een video van CGIAR.


Een Senegalese boer vertelt over de problemen waar hij en andere boeren in Afrika voor staan door klimaatverandering.
Een video van 11 11 11.
Rupini  Lenamarke is een Samburu-jongere uit Kenia. In deze video van de klimaatstudio van het Museon vertelt hij over de gevolgen van klimaatverandering. Klimaatverandering beïnvloedt zelfs wanneer hij kan trouwen…
Joseph Lesakale uit Kenia vertelt over de droge perioden in zijn land door klimaatverandering. Om aan inkomen te komen gaan jongeren van het platteland naar de stad, om daar te gaan werken.  Dierenartsen zonder Grenzen laat zien hoe Dinka-veehouders in Zuid-Soedan zich proberen aan te passen aan, onder andere, klimaatverandering.   
Hermann Togo is sociaal werker bij de boerenorganisatie Conseil à l’Exploitation Familiale (CEF, Advies voor familielandbouw) in Burkina Faso. Hij legt uit hoe CEF boeren helpt om goed onderbouwde besluiten te nemen en zich aan te passen aan klimaatverandering.
Anastacia Muthoni uit Kenia vertelt over de problemen die zij heeft door het gebrek aan regens. En hoe zij en mede-boeren in de regio proberen om zich aan te passen door andere gewassen te verbouwen.

In de documentaire Thank you for the Rain (in het Engels) laat de Keniaanse boer Kisilu Musya zien hoe zijn familie en de mensen in zijn streek worden getroffen door klimaatverandering. Kisilu Musya groeit uit tot een lokale en uiteindelijk mondiale activist. Dit is de trailer. Je kunt ook het videodagboek van Kisilu bekijken.
Living at the edge of climate change. Een (Engelstalige) documentaire over de gevolgen die landbouwers en veehouders in Tanzania ondervinden van klimaatverandering.

Wil je meer weten over klimaatverandering in Afrika, de gevolgen ervan voor boeren en wat zij doen om zich aan te passen? Misschien vind je dit dan interessante links. En een aantal links over klimaatverandering die niet specifiek over Afrika gaan:

Bekijk bijvoorbeeld Klimaatjagers in Afrika (ook de andere delen van de serie zijn online te bekijken via NPO 2Doc).

Op het online platform de Voedselzaak van de Volkskrant lees je van alles over het vraagstuk: hoe kan de wereld in 2050 10 miljard monden voeden? De Volkskrant richt zich hierbij op Afrika, omdat voor dit continent de gevolgen van klimaatverandering in combinatie met een snelgroeiende bevolking het grootst zijn. Er wordt zeker niet alleen over de problemen geschreven; allerlei initiatieven voor verbetering, van boeren, wetenschappers en anderen, krijgen veel aandacht.

Bij Bureau Buitenland (VPRO-radio) vertelt Chris Reij, onderzoeker bij het World Ressources Institute in Washington over een ‘stille groene revolutie‘ door boeren in Niger, als aanpassing aan klimaatverandering. 

Niet overal in Afrika heeft klimaatverandering dezelfde effecten, en niet altijd zijn ze nadelig. De 56 landen op het continent worden door westerlingen te vaak over één kam geschoren. In delen van de Sahel lijkt klimaatverandering te zorgen voor meer regenval, en daarmee een gunstiger klimaat voor landbouw. Dat geldt niet voor het oosten en het zuiden van het continent. Gerbert van der Aa schreef erover in NRC.

Klimaatverandering heeft gevolgen voor koffieboeren in Ethiopië. Een korte documentaire van Max Havelaar laat zien welke gevolgen en wat de Ethiopische koffiefederatie en wetenschappers ondernemen om ervoor te zorgen dat koffieboeren ook in de toekomst koffie kunnen blijven verbouwen.

In video’s van het CGIAR (Consultative Group on International Agricultural Research) vertellen boeren over klimaatverandering

Over klimaatverandering in het algemeen, en wat mensen zouden moeten doen (en vooralsnog nalaten), dit artikel uit het NRC: Als het klimaatprobleem zo acuut is, waarom doen we dan niks?

NRC-Handelsblad bespreekt drie boeken over klimaatverandering en klimaatactie: Het eerlijke verhaal is dat we ongelooflijk diep in de shit zitten.

Over de zin van het Nederlands klimaatbeleid, deze video van de Volkskrant: Heeft het Nederlandse klimaatbeleid helemaal geen zin?
#kloptditwel?

Op de website van de VPRO zijn bijna 700 artikelen, audio’s en video’s te lezen, te beluisteren en te bekijken over klimaatverandering en klimaatactie.