Maandag 24 t/m vrijdag 28 juni – themabijeenkomsten
Tijdens de Afrikaweek Oude IJsselstreek vinden er op verschillende locaties diverse themabijeenkomsten plaats, onder andere over gender, onderwijs en klimaatverandering.

Maandag 24 juni – Discussieavond ‘Klimaatverandering wereldwijd, hier en in Afrika’
Locatie: Gesinkschure, Leemscherweg 24, Varsseveld
Aanvang: 20.00 uur
Klimaatverandering is een wereldwijd fenomeen dat zijn effecten heeft op de landbouw. Zowel in Nederland als in Afrika. In het kader van de Afrikaweek Oude IJsselstreek rond de duurzame ontwikkelingsdoelen organiseert de Stichting Vrienden van Boukombé en de stichting GDA een uitwisseling tussen Benin/Burundi (Afrika) en de gemeente Oude IJsselstreek. Vier mensen uit beide landen presenteren verschillende onderwerpen in de week van 23 juni. Waaronder ook een avond over de effecten van klimaatverandering in de landbouw. Klimaatverandering en acties daarrond valt onder één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (nr. 13). We organiseren deze avond samen met de Plattelandsraad.

Wat betekent klimaatverandering voor de landbouw in Benin als in Nederland. Hoe wapen je ertegen en wat zouden we daarin van elkaar leren? Dat is het thema van deze avond. Graag willen we daar met de landbouwsector over van gedachten wisselen.

Programma:
Opening en welkom: avondvoorzitter Theo Tiegelaar, Plattelandsraad
Klimaatverandering en landbouw in Nederland: Laurens Gerner, WRIJ
Documentaire: Klimaatverandering in Noord-Benin, ingeleid door Sabirou Seidou
Pauze
Discussie met de zaal: Wat kunnen we van elkaars situatie leren? Olv. avondvoorzitter
Presentatie voorbeeld samenwerking Westendorp – Uganda; FoodPlaza Foundation
Sluiting

Donderdag 27 juni – Discussieavond ‘De positie van vrouwen, hier en in Afrika’
Locatie: Gesinkschure, Leemscherweg 24, Varsseveld
Aanvang: 20.00 uur
In het kader van de Afrikaweek Oude IJsselstreek rond sociale ontwikkelingsdoelen organiseert de Stichting Vrienden van Boukombé en de stichting GDA een uitwisseling tussen Benin/Burundi (Afrika) en de gemeente Oude IJsselstreek. Vier mensen uit beide landen presenteren verschillende onderwerpen in de week van 23 juni. Waaronder ook een avond over de rol van vrouwen in Nederland en Benin. Gendergelijkheid valt onder één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (nr. 5). We organiseren deze avond samen met de organisatie Vrouwen van Nu in Varsseveld.

Hoe ziet de rol van vrouwen op het platteland van Nederland eruit en hoe hebben vrouwen zich georganiseerd en ontwikkeld. En hoe zit dat in Benin? Zijn er raakvlakken en zouden we van elkaar kunnen leren? Dat zijn de thema’s van deze avond. Graag willen we daar met plattelanders (vrouwen en mannen) over van gedachten wisselen.

Programma:
Opening en welkom: avondvoorzitter
De ontwikkeling van vrouwenorganisaties op het platteland van Nederland: Margreet van der Burg, WUR
Documentaire: Tikonna – De stem van vrouwen in Boukombé (Noord-Benin), ingeleid door Bernadette M’Po
Pauze
Discussie met de zaal door middel van een talkshow en benoemde thema’s op basis van beide presentaties. Voorbeelden vanuit het publiek laten presenteren. Olv. Avondvoorzitter
Sluiting

Vrijdag 28 juni – Optreden Maurice Kirya
Op vrijdagavond 28 juni treedt Maurice Kirya ter afsluiting van de Afrikaweek Oude IJsselstreek op in het Ouhrlokaal op het DRU Industriepark. Maurice Kirya is al meer dan 15 jaar actief in de muziekwereld en heeft meerdere grote awards gewonnen, in zowel Oeganda als internationaal. Zijn genre is een mix van soul, jazz, R’n’B en pop en hij zingt zowel in het Engels als in Luganda, één van de talen in Oeganda. In Oeganda staat zijn stijl  bekend als “Mwooyo”, wat “soul” betekent in Luganda. Maurice heeft opgetreden in Parijs, New-York en in meer dan 35 landen in Afrika. Na vele hits in Oeganda en Oost-Afrika kan hij niet zonder herkend te worden over straat. Na een aantal succesvolle optredens in Nederland speelt hij samen met Wies Knipping op vrijdag 28 juni aan de waterkant bij het Ouhrlokaal.

Zaal open 20.00 uur / Ouhrlokaal bij DRU Cultuurfabriek.
Kaarten bestellen voor Maurice Kirya kan bij de DRU Cultuurfabriek.
Klik hieronder voor een voorproefje van Maurice Kirya.

In aanloop naar de Afrikaweek Oude IJsselstreek:

Woensdag 29 mei – film Félicité
In aanloop naar de Afrikaweek Oude IJsselstreek wordt op woensdag 29 mei de film Félicité vertoond in de DRU Cultuurfabriek. Félicité is een trotse en onafhankelijke vrouw die werkt als zangeres in een bar in Kinshasa. Wanneer ze het podium betreedt, lijkt het of ze de wereld en haar dagelijkse beslommeringen achter zich laat. Haar publiek komt snel in de ban van het ritme van haar muziek en haar krachtige, melancholische melodieën. Maar dan op een dag heeft haar zoon een vreselijk ongeluk. Terwijl hij in het ziekenhuis ligt probeert ze wanhopig om aan het geld te geraken dat nodig is om zijn operatie te betalen. Een ademloze tocht door de verpauperde straten en de rijkere wijken van de Congolese hoofdstad volgt. En dan kruist ze in een bar het pad van Tabu, die haar zijn hulp aanbiedt…

Land: Frankrijk/Duitsland/België/Libanon/Senegal
Genre: Drama, muziek
Duur: 123 minuten
Leeftijd: 16 jaar
Regie: Alain Gomis
Acteurs: Véro Tshanda Beya Mputu, Gaetan Claudia en Papi Mpaka

Aanvang 20.00 uur / Rabobankzaal DRU Cultuurfabriek.
Kaarten bestellen voor de film Félicité kan bij de DRU Cultuurfabriek.
Klik hieronder om de trailer te bekijken.

Donderdag 20 juni – Managers met een Missie
In aanloop naar de Afrikaweek Oude IJsselstreek vinden er op donderdag 20 juni twee evenementen in de DRU Cultuurfabriek plaats die naadloos bij de week aansluiten.

Om 12.00 uur begint ‘Managers met een missie’. Dit is een inspirerend netwerk voor ondernemers en managers, die naast het maken van winst, sociale impact hoog op de agenda hebben staan. Van MKB tot corporate. Een netwerk vol doeners en denkers met het hart op de juiste plaats, die succesvol zijn en willen bijdragen aan een betere wereld. 

Op 20 juni wordt ‘Managers met een Missie’ officieel gelanceerd en burgemeester Otwin van Dijk geeft hiervoor met een prikkelende inleiding het officiële startschot. 

 Vervolgens vertellen inspirerende ondernemers over hun missie en gaan de deelnemers op veldtocht naar een tweetal bedrijven in de regio die op een bijzondere manier goede doelen ondersteunen. Dagvoorzitter Pauline de Wilde bevraagt ondernemers als o.a. Joep Langen (Koeckebackers), Olav Boenders (Nederlandse eigenaar van Wagagai Ltd.), Lysanne Denneboom (Lolo’s Bites), Bart Nijs (Studio 38C), Mike Timmer (Bax Advocaten) en Jasper Gabrielse, (wasman bij Seepje) over hun drijfveren. Via een skype verbinding vertelt Jan Vreugdenhill, (directeur Vreugdenhill Dairy) rechtstreeks vanuit Liberia waarom de vijf-jarenstrategie van zijn bedrijf in de gehele keten op economisch, ecologisch en sociaal maatschappelijk vlak waarde toevoegen. 

De ‘Managers met een Missie’ dag wordt afgesloten door het Oegandese kinderkoor Watoto.  Aanmelden voor deze dag kan via deze link: https://www.nowonlinetickets.nl/Shop/EventDetails/0EDE0BFE064AA1B436DB5EDDFB7186F4  

Datzelfde Watoto kinderkoor verzorgt die avond om 19.00 uur een avond vol muziek en dans voor iedereen. Het is niet alleen een avond om kennis te maken met een andere muziekcultuur. De kinderen vertellen namelijk al dansend en zingend hun levensverhaal en zijn het geluid van hoop voor alle (wees)kinderen in Afrika én Nederland. 

Dat levensverhaal is een dubbel verhaal. Het gaat over ziekte, dood en onrecht. Maar ook over hoop en toekomstdromen. De kinderen van het Watoto koor zijn bijna allemaal in Oeganda opgegroeid als weeskind. Dat land, dat zóveel moois te bieden heeft, kent ook die donkere schaduwzijde. Oeganda is jarenlang geteisterd door oorlog, ziekte en armoede. Hierdoor zijn er veel kwetsbare (wees)kinderen in het land.  

Stichting Watoto vangt deze kinderen op in kinderdorpen. Ze krijgen onderwijs, voeding en medische hulp. In elk huis woont een weduwe met acht kinderen. Een weduwe krijgt een gezin om voor te zorgen. De kinderen hebben in haar een liefdevolle moeder, een gezin en een toekomst. Dankzij stichting Watoto hebben ze de kans om sterke mannen en vrouwen te worden die hun Oeganda weer opbouwen. 

Op donderdag 20 juni komen de kinderen naar de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft om hun verhaal te vertellen. Een unieke kans om te genieten van energieke muziek en dans. Maar ook een unieke kans om deze kinderen een hart onder de riem te steken en ze te laten weten ‘jullie staan er niet allen voor!’ De entree is gratis en we raden u aan om vooraf een plaatsje te reserveren. Dat kan door te mailen naar annemarie@focusplaza.nl . Het concert begint om 19.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur.  Meer informatie over Watoto: www.watoto.com